Hoe stel je SMART doelen op?
Je maakt doelen SMART in 5 simpele stappen:
- specifiek zijn.
- meetbaar maken.
- acceptabel voor jezelf en anderen.
- realistisch uitvoeren.
- tijdgebonden maken.
Wat is een SMART doel voorbeeld?
Voorbeeld van een doelstelling Specifiek is: het bedrag dat je wilt verkopen. Het is Meetbaar. Ik ga ervan uit dat het een aanvaardbaar en realistisch doel is. En het is ook tijdgebonden.
Wat zijn goede leerdoelen voor stage?
SMART leerdoelen voorbeelden studie en stage
- Minder uitstellen: ‘ik wil vanaf het begin van een blok elke week 2 uur leren voor mijn tentamen.
- Meer communicatieve vaardigheden: ‘ik wil tijdens iedere projectgroep de voorzitter zijn.
- Meer zelfvertrouwen: ‘ik schrijf elke dag iets op wat ik goed heb gedaan.
Hoe stel ik leerdoelen op?
Hoe maak je een goed leerdoel?
- Focus op positief gedrag. We weten dat nieuw gedrag makkelijker te leren is dan het afleren van oud gedrag.
- Beschrijf je nieuwe situatie zo concreet mogelijk.
- Hou het realistisch en haalbaar.
- Maak een doel waar je zelf volledig achterstaat.
Hoe maak ik mijn doel SMART?
Met SMART bedoelen ze een acroniem: Specifiek – Meetbaar – Acceptabel – Realistisch – Tijdsgebonden. Je bent pas echt smart (slim dus) als je altijd je offerte SMART maakt. Het maakt je boodschap duidelijk, concreet en ondubbelzinnig. Bovendien maakt het jouw plan van aanpak achteraf ook controleerbaar.
Waar staat Smart methode voor?
SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen met deze criteria opstelt, worden ze duidelijk en concreet. Bij een samenwerking is dan voor iedereen helder waar je naartoe werkt. De SMART methode werkt voor alle soorten doelen.
Waar staat SMART doelstelling voor?
SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen met deze criteria opstelt, worden ze duidelijk en concreet. Bij een samenwerking is dan voor iedereen helder waar je naartoe werkt. En wanneer je zelfstandig aan de slag gaat, houden SMART doelen je scherp.
Wat zijn voorbeelden van leerdoelen?
Voorbeeld van een leerdoel!
- ik ben soms te direct in mijn communicatie en ik moet tactvoller communiceren.
- ik ben soms een drammer en ik moet meer geduld ontwikkelen.
- ik ben soms passief en moet meer initiatief ontplooien.
Wat kan je leerdoelen zijn?
In het geval van een persoonlijk leerdoel is het voldoende dat je zelf het gestelde leerdoel accepteert. Maar als je als leidinggevende leerdoelen stelt die medewerkers moeten halen, is het creëren van draagvlak een belangrijk aandachtspunt. Realistisch (stap 4): een leerdoel moet haalbaar en realistisch zijn.
Waarom stel je leerdoelen op?
Een leerdoel geeft aan wat je wilt bereiken met het onderwijs. Een leerdoel specificeert duidelijk en concreet wat je beoogt leerlingen eigen te maken op het gebied van kennis, inzichten, vaardigheden en attitude. Er is meestal in opgenomen hoe zij zich dit eigen moeten maken en hoe zij dit dienen te bewijzen.
Wat is acceptabel in SMART?
Acceptabel. Als je een SMART-doel voor jezelf stelt, dan is het voldoende dat je het zelf accepteert. Soms wordt de ‘A’ in SMART ook wel uitgelegd als “Aanwijsbaar”. Daarmee wordt bedoeld dat duidelijk moet zijn wie wat moet doen om het doel te bereiken.
Wie heeft de SMART-methode bedacht?
Definitie. De Amerikaanse schrijver en hoogleraar management Peter Drucker introduceerde de SMART-methode in de jaren ’50 van de vorige eeuw. De methode van Drucker is daarbij een hulpmiddel. Door doelen op deze wijze te formuleren maak je ze concreet, haalbaar én controleerbaar, zo luidt de theorie.